Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Bromedo Metaal groeit met machines SafanDarley

18 oktober 2016
Menno Brok bij nieuwe SafanDarley kantbank

Bromedo Metaal in Dongen is een specialist in metaalbewerking. Dankzij een modern machinepark verlaten jaarlijks talloze producten het bedrijf. Allerlei bewerkingen zoals ponsen, kanten, (robot-)lassen, frezen en 3d-buigen worden verricht. Het kanten gebeurt met machines van SafanDarley, zegt technisch directeur Menno Brok. “Onze eerste ervaring was meteen positief. En dat is altijd zo gebleven.”

Cees Brok startte Bromedo 25 jaar geleden. “We zijn een echt familiebedrijf”, zegt zoon Menno Brok. “Vader is hier nog vaak te vinden. Via hem zijn wij erin gerold. Sinds 2013 vormen mijn broer Jeroen en ik de directie.”

De broers volgden diverse opleidingen en groeiden geleidelijk in de onderneming. “We maken allerlei verschillende producten”, zegt de technisch directeur. “Van een ‘plaatje met een gaatje’ voor particulieren tot complete vouwwagens en machines met besturing en hogedrukpompen. Voor alle benodigde producten en handelingen hebben wij de juiste machines in huis.”

De onderneming is dan ook actief in vele branches. “Wij leveren complete ‘kits’ voor machinebouwers: een machine in onderdelen op één pallet. Ook hebben wij veel langlopende contracten met klanten in allerlei sectoren. Wij werken voor de interieurbouw en voedingsmiddelenindustrie en maken ook producten voor de offshore. Daar liggen de normen hoog. Wij kunnen daaraan voldoen.”

De machines van SafanDarley spelen daarbij een belangrijke rol, zegt Brok. “Mijn vader werd al klant van SafanDarley toen hij voor zichzelf begon. De leverancier met wie hij destijds werkte, kon hem niet helpen maar via SafanDarley kreeg hij heel snel een kantpers geleverd. Hij is altijd klant gebleven en wij nu ook.”

Het machinepark is uitgebreid. “Wij hebben drie kantbanken van SafanDarley. Een H-brake 170-3100 met een perskracht van 170 ton, een E-brake 150-3100 die tot 150 ton kan persen en daarnaast een HVR 3100-6 knipschaar. Ook hebben wij een buig-walsmachine van Dynobend, dat net als SafanDarley bij de Nivora Group hoort.”

De gebroeders Brok kregen hun eerste grote investering als directie in maart geleverd. “Dat is toch een leuke mijlpaal. Wij maken veel kleinere producten van minder dan een meter dus hebben wij gekozen voor een E-brake 35-1250 met een Ergo-pakket. Wij zijn zeer tevreden over de machines én over de service. De besturing van de machines is nagenoeg hetzelfde en dat is prettig voor de operators. Met deze full option-versie kunnen wij met meer gemak kleinere producten maken. Het hydraulische gereedschapwisselsysteem zorgt ervoor dat wij snel van gereedschap kunnen wisselen.”

Bromedo heeft met het brede arsenaal aan SafanDarley-machines veel mogelijkheden. “Wij houden vast aan onze filosofie: wij willen het totale pakket in huis hebben zodat wij het hele spectrum van producten kunnen leveren. Dat is onze kracht. Ook transport doen wij zelf. Wij zijn altijd bezig totaaloplossingen te zoeken voor onze klanten.” 

Innovatie is daarbij belangrijk voor Brok. “De afgelopen jaren hebben wij stalen producten kunnen vervangen door aluminium met een speciale legering. Die worden na het lassen uitgegloeid en met een speciaal proces gehard in een oven. De klant heeft de voordelen van aluminium en krijgt de sterkte van staal.” 

Zo is de onderneming constant blijven groeien. Ook het aantal klanten neemt nog steeds toe, mede door een bijzonder eigen product: geluidsstudio’s voor muzikanten. “We hebben een concept ontwikkeld voor een geluiddempende studio in huis. Het is een systeem met losse componenten die wij zelf maken bij Bromedo. Ons zusterbedrijf Esmono Sound zorgt voor de verkoop en montage.” 

De ondernemers bedienden daarmee bekende artiesten zoals Guus Meeuwis,  Edwin Evers en Thomas Acda. Tilburg University heeft 32 studio’s aangeschaft voor onderzoeksactiviteiten. “Maar de studio’s gaan ook naar België en Duitsland en wij hebben verkooppunten in Parijs en Londen”, vertelt Brok.

Het bedrijf op industrieterrein Tichelrijt in Dongen is dan ook flink gegroeid: er zijn nu dertig mensen in dienst. “Wij hebben op dit moment twee locaties maar omdat wij nog steeds groeien, willen wij op termijn een pand waarin wij alles onder één dak kunnen onderbrengen. Ook dan blijft gelden dat wij altijd machines zoeken waarop we kunnen vertrouwen. Bij SafanDarley was de eerste ervaring meteen goed. Daarom zijn wij klant gebleven. Dat zal ook wel zo blijven.”

Meer informatie:

www.bromedo.nl

www.esmono.nl

www.safandarley.com

Terug naar het overzicht

Lees meer
nieuws berichten

Electric press brake tackles complex parts with speed, precision

One of the biggest challenges with investing in any piece of machinery is determining whether it will fulfill all your needs. Are you buying equipment today strictly to fit a niche need, or is it going to be the backbone of future development?